Mart mjesec je mjesec u kojem se poljoprivredni proizvođači aktivno pripremaju za novu sezonu i počinju sa radovima u svojim voćnjacima i povrtnjacima.
Vrijeme je još uvijek nestabilno, moguća je pojava proljetnih mrazeva i zbog toga je potrebno planski pristupiti svim aktivnostima. U voćnjacima je vrijeme za proljetnu zaštitu od bolesti i štetočina. U ovu svrhu koriste se bakarni preparati u kombinaciji sa mineralnim uljem. Osim zaštite , u zavisnosti od vremenskih prilika, u drugoj polovini mjeseca vrši se orezivanje voćki i gnojidba.
Gnojidbom je potrebno osigurati kvalitetan i temeljit izvor hrane koji će biti glavna podrška biljkama u toku cijele vegetacije. Ovom gnojidbom u zemljište se unosi i mineralna i organska komponenta kojim se trebaju obezbijediti svi potrebni elementi. Idealna kombinacija za osnovnu gnojidbu su BioCan pelet i Humus Goldfert 10-10-10. Također, ovaj mjesec je rezervisan i za kalemljenje voćki.
Uzgoj povrća
U martu mjesecu počinje proizvodnja rasada, odnosno vrši se sjetva paradajza, paprika, patlidžana i krastavaca. U ovu svrhu profesionalni proizvođači se odlučuju na hibridna sjemena koja imaju niz prednosti u odnosu na hobi sjemena.
U plastenicima salata je spremna za branje, a ako je proizvođači nisu posijali u zaštićenom prostoru, ovo je idealno vrijeme, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, za sjetvu salate na otvorenom polju. Proljetne niske temperature neće škoditi salati jer ona dobro podnosi hladnoću. Osim salate, ovo je vrijeme sjetve špinata i rotkvica koji također dobro podnose blaže mrazeve.
Luk i češnjak se također sade u martu mjesecu, na dobro pripremljeno i pognojeno zemljište. Ranom sadnjom luka izbjeći će se napadi lukove muhe koja može nanijeti velike štete i smanjiti prinos luka.
Kada je u pitanju cvijeće, ovo je period sadnje lukovica gladiola, frezija, anemona, begonija i dalija koje će cvjetati u toku ljeta. Osim sadlje lukovica u ovom mjesecu se vrši orezivanje ruža i čišćenje od korova i ostataka bilja od prethodne vegetacije koje nije uklonjeno na jesen.