Maline: Problemi proizvodnje izazvani vremenskim prilikama

 

Sezona uzgoja malina je u punom jeku. U pojedinim dijelovima naše zemlje proizvođači već beru prve gajbe „crvenog zlata“, dok u drugim s nestrpljenjem očekuju prve zrele plodove.

Ono što im je svima zajedničko su problemi s kojima se susreću, kao što su kome prodati svoj trud i po kojoj cijeni do onih koji su direktno vezani za proizvodnju.

Zbog vremenskih prilika koje su prisutne u našoj zemlji još od kraja zime proizvođači su suočeni s mnogobrojnim iskušenjima, zbog kojih, neki od njih dovode u pitanje budućnost proizvodnje ove kulture.

Proljetni mrazevi i snijeg nanijeli su trajne  štete malinjacima  koje se očituju kroz smanjenje prinosa. Veće štete  zabilježene su u zasadima Meeker-a i Willamette-a, dok je Polka, zahvaljujući kasnijem kretanju vegetacije ostala pošteđena izmrzavanja i lomljenja.

Snijeg koji je pao u aprilu mjesecu, zbog svoje težine i obilnosti izlomio je rodne grane koje su trebale da nose plod. Zbog toga u pojedinim malinjacima prinos će biti manji i do 40-50% u odnosu na očekivani i onaj koji je ostvaren prethodnih godina. Na slici 1 mogu se vidjeti praznine između rodnih grana koje su nastale izlamanjem.

Slika1. Smanjen broj rodnih grana u zasadu

Obilne proljetne padavine  uzrokovale su dugotrajnu saturaciju zemljišta, odnosno zadržavanje vode u rizosfernom sloju što je na nekim parcelama  dovelo do gušenja korijenovog sistema. To se manifestuje naglim sušenjem biljki, naročito u fazi formiranja cvjetova i plodonošenja. U toj fazi biljke su najaktivnije, imaju naveće potrebe za hranom i vodom i ukoliko je korijen oštećen ne može podmiriti sve njene potrebe, usljed toga biljka kolabira (slika 2).

Slika 2. Sušenje malina usljed gušenja korijenovog sistema

Ovaj problem može se riješiti formiranjem visoke gredice i odvodnih kanala oko parcele i u parceli, u zavisnosti od potreba i uslova terena, kako bi se spriječilo zadržavanje viškova vode. Na ovaj način mogu se spriječiti dodatna oštećenja i stradanje novih korijena, međutim, oni korijeni koji su već stradali ne mogu se oporaviti.

U zemljištu koje je prezasićeno vodom korijen nema kisika, nastaju anaerobni uslovi i on truhne (slika 3). U ovakvom zemljištu uslovi su veoma povoljni za razvoj fitopatogenih gljiva i bakterija koje uzrokuju oboljenja korijenovog sistema.

Slika 3. Trulež korijena usljed viškova vode i širenje kroz provodne sudove

Svaka proizvodnja prolazi kroz određene poteškoće i probleme u nekom periodu, a uslovi proizvodnje se mijenjaju iz godine u godinu tako da se isplativost i održivost proizvodnje ne može odrediti u jednoj sezoni uzgoja.

Prije odluke o napuštanju proizvodnje potrebno je iskalkulisati da li je zaista neophodan taj potez, s obzirom na već uloženi rad, trud i materijalna sredstva.