Posjeta poljoprivrednim proizvođačima u Mostaru

 

U okviru  UNDP-ovog  projekta pomoći poljoprivrednim proizvođačima, 31.3. i  1.4.2016. godine izvršen je obilazak proizvođača u sjevernom i  južnom dijelu Mostara. Posjeta poljoprivrednim proizvođačima bila je u svrhu edukacije i provjere stanja plasteničke proizvodnje.

Najčešće uzgajana kultura u plastenicima je paradajz, a osim paradajza značajan udio u proizvodnji imaju kulture kupus,salata, špinat, blitva, luk i mahune. Također, nekoliko proizvođača se opredijelilo i za proizvodnju smilja  koje se sve više uzgaja u ovom dijelu Hercegovine.

U plastenicima u kojima su se uzgajali špinat, blitva i luk proizvodnja je u završnoj fazi  berbe i planira se sadnja nove kulture, uglavnom paprike i patlidžana. Proizvođači koji su se opredijelili za uzgoj paradajza tek su  izvršili presađivanje tako da će ova kultura u narednom periodu  biti u fazi punog porasta. Kupus je u fazi formiranja glavica nakon čega će uslijediti berba i sadnja nove kulture, a salata je u punoj berbi. U nekoliko plastenika vrši se i proizvodnja presadnica za vlastite potrebe, ali i potrebe tržišta.

Nakon analize trenutnih  faza proizvodnje, u saradnji sa proizvođačima, planiraće se dalje aktivnosti  plasteničke proizvodnje uz adekvatnu ishranu i zaštitu biljaka.